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Re:  Advisory Opinion Reguest

Dear Chairman Parkes:

I write on behalf of Weiner '09, Congressman Anthony Weiner's principal committee for
the 2009 mayoral election, to request an advisory opinion clarifying the new
intermediary rule contained in Section 3-702(12) of the Campaign Finance Act (the
"Intermediary Rule" or the "Rule").

Throughout his public career, from his first campaign for the City Council which would
not have been possible without the City's model reformed campaign finance system,
as a Member of Congress, during his 2005 mayoral campaign, and since, Mr. Weiner
has always been a stalwart proponent of campaign finance reform. He endorses the
goal of the new Intermediary Rule -- promoting true transparency in who is soliciting
sizeable political contributions in the City of New York -- and seeks this Advisory
Opinion in order to assist the CFB in implementing and enforcing the new Rule in a
manner that will achieve the objective of full public disclosure.

The ambiguity in the new Rule arises from the fact that the CFB's campaign disclosure
statements permit disclosure of only one intermediary per contribution while, in fact,
there are often muitiple touch points between a campaign and a campaign donor.

The Rule appears to offer no guidance as to how a campaign is supposed to determine
which of multiple contacts with a particular donor should be reported as the
intermediary. Even worse, the Rule contains contradictory guidance on this point that
may permit campaigns that do not seek to scrupulously comply with the letter and the
spirit of the Rule to avoid reporting the true intermediary responsible for soliciting and
obtaining a particular contribution.

Specifically, the problems arise from (i) the multiple definitions of “intermediary” itself,

(ii) the provisions regarding event host committees, and (iii) the statutory presumption
that people who are clearly identified as the solicitor of a contribution are to be reported
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as intermediaries. It is the interplay of these provisions that gives rise to this advisory
opinion request.

First, with respect to the definition of “intermediary” itself, the Rule contains two
categories of persons or entities who can be an intermediary: (i) a person or entity
which "delivers any contribution”; or (ii) a person who "solicits contributions . . . where
such solicitation is known to . . . [the] candidate or . . . committee" (emphases
supplied). The Rule contains no guidance on what to do if more than one person
solicits a contribution or if a solicitor of a contribution is known to the campaign but a
different person delivers the contribution.

Second, the Rule provides for a statutory presumption that "persons clearly identified
as the solicitor of a contribution to the candidate or his or her authorized committee
shall be presumed to be known to such candidate or his or her authorized committee”
(emphases supplied). But, again, what if more than one person is "clearly identified”
as the solicitor of a contribution, for instance, if a donor sends a check with a note
saying that three different people had asked her to contribute, or if a campaign is aware
of solicitation letters or emails being sent to a single donor by more than one person?
No guidance is offered as to how to report the intermediary in such circumstances.

Third, the provisions regarding event host committees add another layer of confusion.
The Rule provides that (i) for campaign sponsored fundraising events, hosts do not
need to be reported as intermediaries, and (ii) for non-campaign sponsored events,
"[w]here there are multiple individual hosts . . . the hosts shall designate one such host
as the intermediary.” These provisions appear to afford a myriad of ways that
campaigns can avoid reporting persons who solicit contributions as intermediaries --
either by the campaign itself sponsoring an event or by a committee being formed for a
non-campaign sponsored event and then choosing not to list as an intermediary the
person who truly solicited and attracted the donors. But, even these host committee
clauses appear to contradict the clause providing that people "clearly identified” as
solicitors are "presumed" to be intermediaries.

Consider the following example. A committee is formed to sponsor an event. A person
not on that committee sends letters clearly identifying herself as the solicitor of
contributions for that event. The host committee simply shows up at the event and
designates one of its members as the intermediary for contributions received at that
event. |s the campaign permitted to report the designated member of the host
committee as the intermediary? Or, must the campaign report the person it knows to
have been soliciting contributions for the event as the intermediary? And, what is a
campaign to do when it knows that both the designated host committee intermediary
and others not on the host committee have been "clearly identified” as having solicited
a contribution? The Rule creates multiple ambiguities, is inherently contradictory, and
affords too much compliance discretion to campaigns to be effective without further
guidance from the CFB.

More basically, how are campaigns to reconcile a strict construction of the Rule with its
purpose and intent? Are campaigns supposed to provide their best, good faith
disclosure of who they believe to have been principally responsible for soliciting a
contribution in making out an intermediary report? Is the purpose of the Rule to require
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disclosure of the person whose solicitation played the most significant procuring role in
a campaign obtaining a contribution? Or, will the CFB be satisfied with the disclosure
of someone who technically qualifies as an intermediary, whether or not that person
played a material or causal role in the donor contributing to the campaign?

We would appreciate an Advisory Opinion clarifying these matters prior to the July 11
deadline for the next periodic disclosure statements so that campaigns will have clear
guidelines for implementing the new Intermediary Rule and so that the public will have
the confidence of knowing that each of the campaigns is disclosing intermediaries
based on one clear and common standard.

| will be available to the CFB or its staff to answer any questions or to provide any
further information required to respond to this request.

Respectfully submitted,

-

ohn Si



